Close

Utstyr

Det er viktig å sikre malamuten sin godt, med ordentlig utstyr av god kvalitet. Vi får ofte spørsmål om hva vi bruker slags utstyr til det ene og det andre, i tillegg er det mange som skal få seg sin første malamute, som gjerne lurer på hva man trenger av utstyr.  Her er noen tips til utstyr som vi har god erfaring med, eller bruker selv. Det betyr ikke at du faktisk trenger alt dette. 

Vi ønsker bare å dele våre erfaringer, så kanskje noen finner nytte av.

 

 

 Halsbånd

Et godt solid halsbånd er viktig. Vi anbefaler å droppe spenner av plast o.l, som kan være svake punkt og fort kan ryke. Vi anbefaler et halvstrup halsbånd av solid kvalitet.  Vi har kjekke halsbånd fra Dogspeed med hundenes navn på

 

 

Kobbel

Et solid kobbel er minst like viktig som halsbåndet. Det kan være greit med strikk i båndet for å avlaste rykkene litt.

Vi har tidligere brukt MR kobbel og er veldig fornøyd med de, men ser at strikken ofte krever utstiftning. Vi har derfor gått for kobbel fra minipina, med ekstra ringer for å kunne ha flere bruksmuligheter. Disse bruker vi til alt fra skogsturene til snørekjøring og kickbike.

Tursele

En turele kan være greit å ha. Spesielt fra hunden er valp og ikke har lært å gå ordentlig i bånd. Vi bruker gjerne turseler på hundene på skogsturer hvor det ikke gjør så mye om hunden vimser litt hit og dit. 

En godt tilpasset sele er viktig så den ikke gnager. Når hunden er i vekst er det ikke nødvendig med den dyreste selen. Kjøp heller en sele som er enkel å justere, og skaff en bedre sele når hunden er blitt litt større. 

Det varierer stort på type seler, og vi anbefaler å gå for en y-sele eller h-sele til hunden. Dropp brystsele, som går over skuldrene på hunden og vil hindre hundens bevegelser. 

Vi har gode erfaringer med Non-stop sine y-seler til våre voksne hunder. 

Trekksele

Hunden kan begynne smått å trekke fra den er 6 mnd gammel. Det sier seg selv at hunden ikke er ferdig utvokst enda og at kjøper man trekksele nå, så vil den vokse utav den. Da kan det være fint med en regulerbar trekksele i starten og så kan man heller gå til innkjøp av en godt tilpassa trekksele etterhvert som hunden nærmer seg ferdig utvokst. Anbefaler sele sydd på mål om du ikke får hjelp til å finne en godt tilpasset sele til hunden rundt deg. 

 

 

En godt tilpasset sele er viktig for å få riktig trekkpunkt og belastning på hunden. Selens viktigste punkt er at den sitter godt rundt halsen og langs ribbeina. Den skal også slutte ved halerota til hunden. Dersom selen er for stor eller for lang, vil hunden gjerne måtte trekke med skuldrene, eller til og med hoftene, som kan føre til skader. 

Kan anbefale flere til tilpasning av seler. Seleverkstedet/Fjellpulken med lang erfaring, er dyktige på dette. Vi bruker en regulerbar kombitrekksele på våre unge hunder under vekst. 

Når hundene er ferdig utvokst har vi fått sydd seler på hundens endelige mål fra MR. Også her bruker vi en kombitrekksele. Minipina syr også på mål og har produkter av høy kvalitet.

En kombitrekksele er i utgangspunktet det samme som en vanlig nomesele som er den vanligste selen å bruke ved trekk. Fordelen ved en kombitrekksele er at man har ringer på siden samt en magereim som gjør at man og kan bruke selen til trekk ved drag, som feks pulk eller kjettingtrekk (sammen med et pinnestykke). 

 

Til tunge kjettingtrekk vil jeg også anbefale å skaffe seg en weightpull-sele. Den har bredere webbing, og gir derfor bedre støtte. I tillegg så er bakparten mer fri, og hunden kan bevege seg friere og lettere. Vi har WP-sele fra Minipina og er kjempefornøyd. De koster litt, men for de som bruker å trekke kjetting en del, kan det være en smart investering.

Bilbur

Mange som skal skaffe seg malamute, lurer på hvor stort bur hunden trenger i bilen. Vi bruker å si at lengde 90 cm x bredde 60 cm x høyde 65 cm er et godt utgangspunkt. Hunden bør ha grei plass til å snu seg, ligge å sitte. Det skal heller ikke være for stor plass i buret, men hunden skal ha det komfortabelt.  

 

Ved flere enn 1 hund, kan det være et greit alternativ med hundehenger.

Hundegård

Mange ønsker å bygge en hundegård til hunden sin. Det kan være lurt, da malamuten er en hund som gjerne trivest best ute pga varmen inne. 

Hundegården bør gravesikres, og noen klatrer også så vær obs på dette. Den bør bygges solid og med en høyde på ca 2 meter. Disse hundene er også veldig sprettne så har man et hundehus inni hundegården, bør man vurdere et tak over der igjen for at hunden ikke skal hoppe over. 

Hunden bør kunne søke ly for vær og vind, men det er ikke nødvendig med et isolert hundehus. Men hundehuset bør ha flatt tak da de fleste liker å ligge oppå taket å følge med. Inni hundehuset kan man gjerne bruke halm eller treull. Dette blir ikke fuktig å vått på samme måte som et teppe feks.



Utstyr til pelsstell

Til pelsstell på malamuten trenger man kun en børste eller to. Vi har en underullskam med lange og korte tagger. Denne er svært effektiv. I tillegg bruker vi en karde. Til kloklipp kan vi anbefale Miller’s klotang. 

En hundeblåser er ingen must, men det kan gjøre pelsstellet mye lettere. Da kan du enkelt blåse av løs pels, og blåse hunden tørr etter bad, eller om dere har vært på tur og ikke ønsker å ta inn en gjørmete hund for eksempel.

Kløv

Det er ingen hast i å skaffe seg kløv. En malamute er ikke ferdig satt i kroppen før 2-3 års alder. Den bør ikke gåmed særlige belastninger i kløven før den nærmer seg 2 år. Å skaffe seg kløv før denne tiden har liten hensikt. Man kan alltids fylle kløven med feks avispapir som er uten noe særlig vekt, for tilvenning av kløv, men de fleste hunder tar tilvenningen lekende lett, og ved å vente til rundt 2 årsalder så får man iallefall kjøpt en kløv som passer greit. 

Mange sverger til Togo-kløven fra Seleverkstedet/Fjellpulken. Den er laget av god kvalitet og du har kløv som varer lenge.

Laika kløven vil vi nevne som et annet godt alternativ. Den er enkel å bruke, noe som vi synes er viktig. Den sitter fint på hunden og har ikke allverdens med reimer. 

 

Utstyr til trekk

Når man skaffer seg malamute tenker man kanskje at det skal være en turkompis og familiemedlem. Vel… Det gjorde vi også. Men med malamuten vokste interessen for bruksområdene, og vi fikk øynene opp for det å la de gjøre deres naturlige jobb. 

Det finnes utrolig mange forskjellige varianter med både utstyr som brukes på barmark og på snø. Vi deler her erfaring med det vi har av utstyr, så kanskje noen kan få nytte av det. 

Kickbike

En kickbike er enkel moro med hunden. Den kan brukes med både en og to hunder, men vil ikke anbefale flere malamuter foran en kickbike grunnet malamutens styrke og kickbikens lette vekt.

 

Det er et greit alternativ til sykkel. Man bør ha gode bremser, da malamuten ikke går særlig fort og man derfor må bremse en del for å holde lina stram slik at hunden får trekke. 

 

Trehjuling 

En trehjuling er litt tyngre enn en kickbike og tillater litt flere hunder.  Det føles også litt tryggere ut når man kjører med flere enn 1 kontra kickbike. 2-4 malamuter er fint på den vi har som veier 28 kg. 

Slede

Sleder kommer i mange forskjellige typer. Man har for eksempel den letteste varianten som er en sprintslede som har forholdsvis liten plass til bagasje. Man har  og litt større sleder som langdistanseslede som er laget litt tyngre og med mere plass til bagasje. Det er også flere typer som feks turistslede. Noen heter toboggan osv. 

 

Siden vi foreløpig kun kjører 2-spann så har vi en sprintslede. De er utrolig lettstyrte og veldig gøy å kjøre med. Vi har faktisk tatt malamutetest 1 med sleden vår og Seeko i 1-spann.

Nordisk slede

En nordisk slede er en slede man går på ski bak istede for å stå på den. Vi har en Polaris som er laget for 2-6 spann. Den fungerer veldig greit.

 

Pulk

Skal man ut på skitur med en del bagasje, er pulk kjempefint. Man kan bruke den med et pulkdrag eller med liner. Vil på det sterkeste anbefale brems på pulken når man har hund foran. 

 

Hoftebelte/Trekkbelte

Noe av det mest uunværlige vi har til hundene våre, er hoftebelte. Det gjør at man har armene fri og man slipper at armene omtrent blir dratt ut av ledd. Man bruker hoftene til å holde igjen hunden istedet. Vi synes Baggen sine softbelt Race X2 er de beste, da de har strikk, som gjør at rykk fra hunden blir dempet og ikke så harde. Strikken er forøvrig utskiftbar, så man kan bytte den når den er utslitt.

 

(På bildet er det Non-stop Trekking belt. Dette bruker vi til barna)