Close

Om rasen

 

Alaskan malamute er en stor og kraftfull sledehund som stammer i fra Alaska, hvor inuittene brukte de som både frakthunder og barnevakter. Det er en rase som for mange minner om ulven med sitt utseende. De hører til gruppe 5, spisshunder, noe som er lett å se på deres spisse oppreiste ører og den buede halen som bæres over ryggen. Det er flere forskjellige farger på malamuten, men den vanligste er grå/hvit.

 

 Idealstørrelsen til tispene er 58,5 cm og 34 kg, mens på hannene er den 63,5 cm og 39 kg. Men det er en naturlig variasjon på størrelse og vekt innenfor rasen da man vektlegger hundens bruksegenskaper og konstruksjon først.

 

Malamuten er hengiven, vennlig, leken og trofast hund. De er ikke en «enmanns-hund»,da de er utrolig glade i mennesker. 

Når det kommer til oppdragelse, krever malamuten at man er konsekvent og tydelig. 

 

Polarhund

Alaskan Malamuten er en polarhund, og er avlet frem for å tåle utrolige temperaturer og værhorfold. De egner seg best for folk som trives ute i naturen.

Trekkhund

Alaskan malamuten ble brukt som trekkhund av tung last over lengre distanser. De er konstruert for styrke og utholdenhet.

Egenrådig

Malamute er egenrådig og kan ha en vilje av stål. De vet hva de vil, og kan til tider være vanskelige å motivere om de har bestemt seg for annet.

Sosial

Malamuten er en utrolig sosial hund, og gladi mennesker. De har et sterkt flokkinstinkt, og trives best om de slipper å være mye alene.

Idealhøyde:
♀ 58,5 cm
♂ 63,5 cm
Gjennomsnittlig levealder:
10 - 12 år
Idealvekt:
♀ 34 kg
39 kg



Personlighet

Malamuten er en svært egenrådig og selvstendig hund, med mye egne meninger. Samtidig er den utrolig vennlig og sosial.  Det er lite malamten bjeffer, men de kan være ganske vokale likevel og liker godt å «prate» eller «synge» i form av uling. Her kan det være store individforskjeller. Noen lager stort sett ikke lyd, mens andre gjerne er fulle av lyd. 

 

Med tanke på rasens opprinnelse, er det ikke så vanskelig å forstå at jaktinstinktet kan være ganske sterkt. Med en stor, sterk malamute, kan det være ganske krevende å møte på vilt eller sau. 

 

Polarhunder skal ha en god av-knapp og kunne slappe av når den har mulighet. Dette gjelder også malamuten. Samtidig er de på og klar for å jobbe når vi skal ut. 

 

De har utrolig mye personlighet og er mer enn «bare en hund». Med malamuten får du hund som livsstil og hobby, ikke bare som en tilfeldig turkamerat. 

 

Til tross for at malamuten er svært barnevennlig, bruker vi å si at ingen hunder og små barn skal være alene sammen. Alltid under oppsyn. Dette er store hunder, og barn er barn. Hunder og barn må lære å omgås uansett rase. 

 



Helse

Hofteleddsdysplasi

Alaskan malamuten er en forholdsvis frisk rase. Det er dog en del forekomst av HD (Hofteleddsdysplasi). Raseklubbens retningslinjer sier at hunder som skal avles på er røntget fri (A eller B), og dette følger vi såklart.  Vi ønsker også at våre valpekjøpere HD-røntger sin hund, slik at vi har litt mer innsikt i avlen, både i den kombinasjonen som ble gjort, samt veien videre. Og ikke minst for å bidra i statistikken og oversikten over helsa til rasen.

 

Arvelig katarakt

Det er også noe forekomst av arvelig katarakt på malamuten. Dette er en lidelse som ofte utvikler seg i ung alder hos hunden (mellom 1-2 år).  Katarakt kan gjerne omtales som «grå stær» og ved små forandringer på linsen, vil det ikke ha noe å si for funksjonenpå hunden, men ved større forandringer kan det føre til nedsatt syn, og i verstefall kan hunden bli blind. Katarakt kan være medfødt eller utvikle seg over tid.

Katarakt kan påvises ved øyelysning. Øyelysning kan også avdekke om hunden har andre diagnoser iforbindelse med øynene.   Det kan være fint å øyelyse hunden rundt 2 års alder, og dette er noe vi også ønsker at våre valpekjøpere gjør. 

PN (Polynevropati)

PN er en arvelig sykdom som påvirker nervene som går ut i fra ryggmargen på hunden. 

Symptomene fremtrer når hunden er ganske ung og vil først kunne fremstå som dårlig utholdenhet, pustevansker og svakhet i bakparten. Gradvis vil tilstanden bli verre og hundens bevegelser vil være påvirket med nedsatt funksjon, hvor det som dominerer er en svakhet i bakparten. Noen vil kunne bli bedre i 2 årsalderen. 

PN har en autosomal recessive nedarving, og det er utarbeidet en gentest, slik at vi enkelt kan kartlegge om hunden er bærer av genet eller ikke. Slik kan vi ha kontroll på PN i avlen, ved å passe på å ikke kombinere to bærere av genet. 

 

Aktivisering

Alaskan malamuten er en av de eldste arktiske trekkhundene. Den er blitt avlet frem for frakt av tung last over lengre distanser. Malmuten kalles gjerne «snøtoget fra nord».

 

Malamuten trives aller best når den får utløp for fysisk aktivitet. De trives godt på turer i skog, mark og fjell og er ypperlige turkamerater. 

 

Man kan gjerne la de gjøre det de er avlet frem for i tillegg, nemlig å trekke.

 

Selv om man ikke har et helt spann, kan man fint bruke malamuten sin som trekkhund likevel. Om vinteren kan man snørekjøre for eksempel. Men det finnes og små lette sleder til 2 spann, man kan trekke pulk, eller andre alternativer.

 

Det er viktig å holde hunden i fysisk aktivitet gjennom hele året og ikke bare på vinteren. På barmark kan man gjerne brukke hunden til trekk av kjetting, sykkel, kickbike eller større doninger som trehjulsykler eller firhjulere om man har litt flere hunder. Kløv er også en fin måte å gi hunden litt trening på. Og så er det jo fint med litt bærehjelp på tur!

 

Når det er sagt så er jo dette som nevnt en polarhund, og man skal være litt forsiktig med å belaste hunden fysisk på de varmere dagene. Vi har som tommelfingerregel at over 15 grader så er det kun vanlige gåturer i skog og mark som gjelder. Er det veldig varmt tenker vi gjerne annerledes og må ta turene grytidlig om morgenen eller sent om kvelden. Vi tar også en svømmetur i ny og ne, men ikke for ofte, grunnet faren for våteksem. Svømminger dessuten veldig god trening for hunden.

 

Malamuten kan benyttes innenfor mange bruksområder og hundesporter, selv om det kanskje krever litt mere. Eksempler er rallylydighet, agility, blodspor, utstilling og mye mer.

 

Vi mener at en malamute fortjener å bli brukt. De trives med det, og er avlet for det.

 

Pelsstell

Malamuten krever generelt lite pelsstell. Men du får mye pels med på kjøpet av en malamute. Malamuten har en tykk underull samt dekkhår over der. Dette er for å isolere mot kulden, men samtidig brukes den også for å holde varmen ute. 

 

Sånn ca 2 ganger i året røyter malamuten ganske kraftig. Da skal underulla av. Da blir det temmelig mye pels overalt. I røyteperiodene så kreves det gjerne en god del børsting for å holde pelsen vedlike. Vi bruker å vaske dem og bruker en hundeblåser for å få av løs pels. Vi bruker en karde og en underullskam for å få løs ulla.

 

Malamutene trenger ikke å bades ofte, men en gang i blant skader ikke. Det er fantastisk med en nybada hund. 

 

Skal du på utstilling er det lurt å bade hunden noen dager i forveien. Da rekker også pelsen å få sin normale struktur tilbake.